Onderzoek

De doelstellingen zijn ambitieus. Samen aan een duurzame toekomst voor hoogstamboomgaarden werken betekent ook belangen afwegen en keuzes maken. Goede keuzes maken kan enkel met een goede kennis van zaken. Daarom zetten we in op onderzoek naar hoogstamboomgaarden in Haspengouw. De resultaten bundelen we in een onderzoeksrapport dat de basis vormt om na te denken over een toekomst voor hoogstamboomgaarden en om oplossingen te zoeken voor de knelpunten waar hoogstamboomgaarden vandaag mee geconfronteerd worden. Links naar de onderzoeksresultaten vind je onderaan deze pagina.

We focussen op 3 thema’s:

  • Hoogstamboomgaarden in Haspengouw: Waar vinden we hoogstamboomgaarden? Hoe zien ze eruit? Welk statuut hebben ze? Hoe evolueert hun aantal en oppervlakte? Welke functies vervullen hoogstamboomgaarden vandaag? Op basis van bestaande gegevens proberen we een globaal overzicht te krijgen van de hoogstamboomgaarden in Haspengouw vandaag en de uitdagingen waar ze mee geconfronteerd worden. Weet jij zelf hoogstamboomgaarden staan in de regio? Deel je kennis en help ons om de Haspengouwse hoogstamboomgaarden in kaart te brengen.
  • Waardering van hoogstamboomgaarden in het Haspengouwse landschap: Welke elementen kenmerken Haspengouw? Hoe waarderen we het Haspengouwse landschap en welke plaats hebben hoogstamboomgaarden daarin? Sinds hoogstamboomgaarden hun economische rol verloren, kennen we ze andere waarden toe. Tussen 2 oktober en 20 december vulden 1427 mensen een vragenlijst in en lieten ons weten wat het Haspengouwse landschap en hoogstamboomgaarden voor hen betekenen.  Je kan de landschapstest nog altijd invullen. Op basis van je antwoorden stellen we je dan mooie wandelingen in Haspengouw voor. Je antwoorden worden  niet meer meegenomen in het onderzoek.
    We polsten ook op andere manieren naar de waardering van hoogstamboomgaarden: via thesissen, een trefdag met belanghebbenden en interviews met eigenaars. Een link naar alle onderzoeksresultaten vind je onderaan deze pagina.
  • Hoogstamboomgaardenbeleid: Hoogstamboomgaarden waren vroeger zuivere landbouwgrond, terwijl ze nu meer gewaardeerd worden voor hun natuurwaarde, erfgoedwaarde, landschappelijke waarde of toeristische waarde. Door die diversiteit zijn de wetgeving en maatregelen voor hoogstamboomgaarden erg versnipperd. Hoogstamboomgaarden gaan door een maatschappelijke evolutie, maar de regelgeving evolueert traag mee. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan welke regelgeving er allemaal van toepassing is op hoogstamboomgaarden en of deze zijn doel bereikt. Door eigenaars te interviewen kwamen we ook te weten hoe zij de regelgeving ervaren, welke knelpunten ze tegenkomen en wat hun noden zijn.
    Daarnaast gaan we ook gluren bij de buren: wat gebeurt er in onze buurlanden rond hoogstamboomgaarden? Welke succesverhalen kunnen we mogelijk ook in Vlaanderen toepassen?

Hieronder worden links opgenomen van alle onderzoeksresultaten: