Een visie voor de hoogstamboomgaarden in Haspengouw

Vroeger zag je overal in Haspengouw hoogstamboomgaarden. Door economische en maatschappelijke evoluties verdwenen ze grotendeels uit het landschap. De overblijvende hoogstamboomgaarden staan onder druk. Nochtans zijn het waardevolle landschapselementen: ze zijn beeldbepalend in het landschap, ze herbergen oude en vergeten en zeldzame fruitrassen, ze zijn een woonplaats voor verschillende diersoorten zoals steenuil, eikelmuis enz… Daarom verdienen hoogstamboomgaarden ook vandaag een plaats in het landschap. Samen zullen we onderzoeken hoe we deze elementen uit het verleden een veelbelovende toekomst kunnen geven. Dat moet eind 2018 leiden tot een toekomstvisie voor de hoogstamboomgaarden in Haspengouw.

Samen zorgen voor ons landschap

Het landschap is van ons allemaal, daarom vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan denken over hoe we dit landschap in de toekomst verzorgen en gebruiken. Daarom willen we iedereen: overheden en verenigingen, eigenaars en burgers, een jaar lang betrekken bij de opmaak van die visie voor hoogstamboomgaarden in het Haspengouwse landschap. Je kan op verschillende manieren bijdragen:

  • Doe de test: Laat ons weten wat jij zo waardevol vindt aan het Haspengouwse landschap en hoe je denkt over hoogstamboomgaarden. Op basis van je antwoorden krijg je een overzicht van waar je dat landschap het beste kan beleven.
  • Kom naar de Trefdag: Op 31 mei 2018 vindt in Alden-Biezen de trefdag: 'een perspectief op hoogstamboomgaarden' plaats. Deel jij graag jouw mening, inzichten en visie op hoogstamboomgaarden vanuit jouw achtergrond en invalshoek. Kom dan naar de trefdag!

 

Wil je op de hoogte blijven van evenementen, acties,… rond hoogstamboomgaarden in Haspengouw, contacteer dan info@hoogstamdroomgaard.be

 

Het traject

Intentieverklaring

Onderzoek

Trefdag

Ideeën lanceren en oplossingen verkennen

Visie en actieplan

Slotevenement