De kers op het landschap

Hoogstamboomgaarden zijn waardevol voor het landschap en hoe we dit beleven. Wat de kers is voor de taart, is de hoogstamboomgaard voor het landschap. Hoogstamboomgaarden voegen een uniek karakter en belevingswaarde toe aan het landschap. De bloesempracht in de lente is alom gekend, maar ook in andere seizoenen geven boomgaarden kleur aan het landschap: rode kersen en blauwe pruimen in de zomer en 50 tinten groene, gele en rode appelen en peren in de herfst. In de winter zijn de karakteristieke silhouetten van de bomen beeldbepalend.

Het landschap is het decor waarin de toerist en recreant figureert. Hoe mooier en unieker dat landschap, hoe meer figuranten er een rol in willen spelen. Hoogstamboomgaarden zijn landschapselementen die Haspengouw een eigen identiteit geven en dat is een troef. Toeristen zoeken immers naar authenticiteit en karakter, en dat kunnen ze dank zij de hoogstamboomgaarden in deze streek vinden. Toeristen noemen hoogstamboomgaarden als het kenmerkende landschapselement van Haspengouw en vinden dit landschap het mooiste wat de streek te bieden heeft. We kunnen er dus maar beter zorg voor dragen, want die toeristen spenderen jaarlijks meer dan 20 miljoen euro in de streek!

Als het landschap de kers is, dan zijn (gedeeltelijk) toegankelijke hoogstamboomgaarden de slagroom. In belevingsboomgaarden, tijdens plukevenementen zoals 'Bilzen de boom in' of in boomgaardenlogies kunnen toeristen hoogstamboomgaarden van binnenuit beleven. Een unieke ervaring die een extra dimensie toevoegt aan hun verblijf.

Met hoogstamboomgaardproducten kunnen toeristen een stukje karakteristiek landschap mee naar huis nemen en nog lang nagenieten van hun verblijf.