Wat kunnen we doen in en met hoogstamboomgaarden zodat we er meer gebruik van maken?

Vereenvoudiging regelgeving fruitverwerking

Een van de sterktes van hoogstamboomgaarden is de veelheid van soorten en rassen die er voorkomen, met elk specifieke eigenschappen en smaken. Veel van deze soorten zijn ideaal voor het verwerken tot confituur, cider, stroop,... De regelgeving rond verwerking is heel complex (voedselveiligheid, accijnzen) en vraagt soms hoge investeringen van beginnende ondernemers. De regelgeving zou vereenvoudigd/versoepeld moeten worden voor kleinschalige ambachtelijke bedrijven.

Reacties
  • Marcel V

    ongeveer 5 maanden geleden

    Als je als particulier een hoogstamboomgaard hebt met een 20-tal bomen dan krijg je op verloop van jaren als de bomen in volle productie zijn heel wat kilo's fruit. Dan begint het probleem zich te stellen. Laten sap, siroop laten maken, prima maar op korte tijd heb dan een voorraad om u tegen te zeggen. Wil je naar de veiling dan moet je een BTW-nummer hebben. Ga je naar een groothandelaar en wil je uw fruit aan hem verkopen als bio-vruchten dan heb je een bio-certificaat nodig. Regionaal landschap organiseert "Goed geplukt" maar hier komt weinig reactie op .Kan men geen markt organiseren waar de particulieren hun vruchten kunnen verkopen. Zo een markt kan eventueel doorgaan in een hoogstamboomgaard. Misschien komt hier meer volk naar toe. Regionaal landschap en Nationale boomgaardenstichting kan dit best promoten.